Uw kinderen helpen bij het kopen van een huis

Wilt u uw kinderen helpen bij het kopen van een huis? Dat kan op verschillende manieren. Als u vermogen hebt, is schenken met warme hand een uitstekende manier. Maar u kunt er ook voor kiezen hen geld te lenen of samen eigenaar van de woning te worden.

ouder echtpaar lacht met hun volwassen zoon terwijl ze elkaar omhelzen

De belastingwet biedt al jaren de mogelijkheid om uw kinderen een flink bedrag te schenken zonder dat zij hierover belasting hoeven te betalen. Als zij tussen 18 en 40 jaar zijn, dan mag u hen ruim € 100.000 schenken. Voorwaarde is wel dat ze het geld gebruiken voor de aankoop, aflossing of verbetering van hun eigen woning.

Zelf geld uitlenen
U kunt er ook voor kiezen om uw kinderen geld te lenen. Dat kan spaargeld zijn, maar bijvoorbeeld ook de overwaarde van uw eigen huis. Met het geleende geld kunnen uw kinderen vervolgens -een deel van- de aankoopkosten betalen.

Overwaarde gebruiken
Wanneer u geld leent met de overwaarde van uw huis als onderpand, dan valt die lening voor u in box 3. U kiest dan voor een aflossingsvrije hypotheek, zodat u enkel rente hoeft te betalen. Het kind dat van u leent, betaalt de rente aan u. Die is voor hem of haar aftrekbaar als hij of zij de lening in maximaal dertig jaar annuïtair aflost.

Andere alternatieven
Als u voldoende financiële ruimte heeft, kunt u ook besluiten om het huis zelf te kopen en het aan uw kind te verhuren. Of u koopt het huis samen en deelt de hypotheeklasten. Een ander alternatief is het zogenaamde ‘kasrondje’. U leent uw kinderen geld, vraagt daarover rente en schenkt de rente weer terug. Let wel op dat u in dat geval binnen het vrijstellingsbedrag blijft, anders moet uw kind schenkingsbelasting betalen.

Garant staan
Tot slot kunt u ervoor kiezen om garant te staan voor de hypotheek van uw kind. Houd er wel rekening mee dat dit financiële consequenties kan hebben als hij of zij de hypotheek niet meer kan betalen. In dat geval klopt de bank bij u aan en zult u dit moeten doen. Ook kan het lastiger worden om zelf een hypotheek af te sluiten, mocht u willen verhuizen.

Meer informatie
Goed advies is dus belangrijk. Dat geldt overigens voor alle beschreven scenario's. Laat u daarom informeren door alvorens u een keuze maakt uit de mogelijkheden die u heeft. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.