Hoekstra: ‘Verbod op negatieve spaarrente niet nodig’

Miljonairs moeten bij sommige banken betalen om er hun spaargeld te stallen. Daarom maken veel consumenten zich zorgen. Worden zij binnenkort ook geconfronteerd met negatieve spaarrente?

Nieuws
Datum: 19-12-2019

‘Nee’, heeft Wopke Hoekstra onlangs gezegd. Volgens de minister van Financiën is dit voorlopig nog niet aan de orde. Daarom wil hij geen verbod op negatieve spaarrente instellen. Dat is namelijk een paardenmiddel dat ook negatieve effecten heeft.

Wel heeft de minister beloofd om met de banken in gesprek te blijven. Zo wil hij ook op langere termijn voorkomen dat banken de negatieve spaarrente voor consumenten invoeren.

Achtergrond

Om de economie te stimuleren, blijft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente maar verlagen. In de praktijk moeten banken daardoor inmiddels betalen voor geld dat ze bij de ECB stallen. Bij hogere rentestanden is dat precies andersom.

Die kosten moeten natuurlijk ergens van worden betaald. Maar dat hoeft niet direct te betekenen dat consumenten geld moeten gaan betalen om te mogen sparen. De banken kunnen die extra kosten namelijk ook op andere manieren verrekenen, aldus Hoekstra.

Spaargeld opnemen?

Uit onderzoek van Radar blijkt dat veel spaarders hun geld van de bank willen halen als de spaarrente negatief wordt. Maar pas op: (veel) contant geld in huis hebben, brengt risico’s met zich mee.

Cash is namelijk slechts beperkt verzekerd op uw inboedelverzekering. In het gunstigste geval vergoedt de verzekeringsmaatschappij maximaal € 1.500. Maar er zijn ook inboedelverzekeringen die hooguit € 250 vergoeden.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.