Hypotheek voor zzp’er zeker niet onmogelijk

Ondernemers zijn veelal somber over hun kansen om een hypotheek te krijgen. Ze denken dat dat voor hen een stuk lastiger is dan voor iemand in loondienst. Hebben ze gelijk? Ja en nee. De bank behandelt ondernemers anders, maar de regels zijn wel versoepeld.

Nieuws
Datum: 16-12-2019

Nederland telt op dit moment ruim 1,1 miljoen zelfstandig ondernemers. Hun inkomen is onzeker en daarom moesten zij altijd minimaal drie jaarrekeningen laten zien als zij een hypotheek aanvroegen. Een groot verschil met iemand in loondienst die al direct na het ondertekenen van zijn contract om tafel kon met de hypotheekverstrekker. Maar hypotheekverstrekkers realiseren zich dat ook ondernemers vaak al snel in staat zijn om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen. Zij hebben daarom voor deze groep de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, versoepeld. De ‘wachttijd’ van drie jaar wordt niet langer als strikt noodzakelijk gezien.

Inkomensverklaring Ondernemer

U kunt als ondernemers nu al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten op basis van een Inkomensverklaring Ondernemer. Uw inkomenspositie wordt dan vastgesteld op basis van een uitgebreide analyse van uw onderneming over de afgelopen drie jaren, of korter als het bedrijf korter bestaat. Heeft u ook nog inkomen uit loondienst en/of sociale uitkeringen, dan telt dat mee bij de beoordeling. En uiteraard is het inkomen van uw partner van belang. Bij tweeverdieners telt het laagste inkomen in 2020 voor 80% mee. Dit jaar was dat nog 70%.

Betere kansen

Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers is niet of slechts beperkt op de hoogte van de versoepelde regels. Toegegeven, banken kijken nog steeds anders naar ondernemers. Uw inkomen is nu eenmaal onzeker en u gaat wel een betalingsverplichting aan voor 30 jaar. Maar een betaalbare woning aanschaffen is met de nieuwe regels zeker beter mogelijk geworden voor zelfstandigen.

Oriënterend gesprek

Wilt u een huis kopen, maar twijfelt u over uw mogelijkheden? Neem dan eens contact op met ons kantoor voor een oriënterend gesprek en een eerste berekening. Zijn uw kansen rooskleurig, dan kunt u de volgende stappen nemen en wellicht sneller huiseigenaar zijn dan u verwacht.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.